Det danske arbejdsmarked og EU-udvidelsen mod øst

Bog

April 2009

task_alt

Eksternt bedømt

bog

Skrevet af: Jan Rose Skaksen, Camilla Hvidtfeldt, Nikolaj Malchow-Møller Og Jakob Roland Munch med bidrag af Vibeke Borchsenius, Claus Aastrup Jensen, Jonas Helth Lønborg, Lynn Roseberry ig Sanne Schroll

 

I 2004 og 2007 blev 10 østeuropæiske lande medlemmer af EU. Med medlemskabet fulgte en mulighed for friere arbejdskraftvandringer fra øst mod vest, og med det samme brød en debat ud i de danske medier: Betyder de ekstra hænder og hoveder, at danskernes job bliver snuppet og vores løn dumpet?

 

Denne bog analyserer de faktiske konsekvenser på arbejdsmarkedet af de nye arbejdskraftvandringer fra Østeuropa til Danmark. Typer af spørgsmål, der stilles i bogen, er: Hvor mange er egentlig kommet hertil, og følger vandringerne konjunkturerne? Hvordan påvirker indvandringen danskernes løn og beskæftigelse? Og kan der noteres en påvirkning af de generelle økonomiske konjunkturer i Danmark? Andre temaer er indvandringens konsekvenser for de offentlige indtægter og udgifter samt danskernes holdninger til indvandrere. Afhænger vores syn på indvandrerne af de konsekvenser, de får for vores privatøkonomi?

 

Siden slutningen af 1990’erne har ROCKWOOL Fondens Forskningsenhed markeret sig med forskning i indvandring, især med henblik på indvandrernes integration på det danske arbejdsmarked. Med denne bog lægges nu en ekstra dimension til fondens analyser.

 

Projektet er gennemført i samarbejde med førende arbejdsmarkedsøkonomer med tilknytning til Centre for Economic and Business Research (CEBR) på Copenhagen Business School.

 

Relaterede udgivelser

Vidensoverblik

Vidensoverblik

Åbning af det danske arbejdsmarked mod øst har været en succes

Gå til vidensoverblikket
Forskningsrapport

Forskningsrapport

De juridiske aspekter vedrørende EU-udvidelsen og det danske arbejdsmarked

Gå til forskningsrapporten
Forskningsrapport

Forskningsrapport

Has Globalization Changed the Phillips Curve?

Gå til forskningsrapporten
Forskningsrapport

Forskningsrapport

Emigration of Immigrants – A Duration Analysis

Gå til forskningsrapporten