De økonomiske lærebøger skal bestemt ikke smides ud
Dette indlæg blev bragt i Børsen den 8. maj 2023.
Den 24. april beskrev Børsen resultaterne fra vores nye studie af starthjælpsreformen, som i 2002 sænkede ydelserne til nyankomne flygtninge med ca. 40%. Studiet undersøger – som det første i verden – hvordan effekter af såkaldte udbudsreformer (som bl.a. starthjælpsreformen) afhænger af efterspørgslen efter arbejdskraft.
På denne baggrund skrev Anders Borup Christensen, cheføkonom hos Dansk Arbejdsgiverforening, den 1. maj en kommentar under overskriften ”Smid ikke de økonomiske lærebøger i skraldespanden – de holder stadig stik”. Vi enige i, at de økonomiske lærebøger ikke skal revideres på baggrund af vores studie.
I studiet sammenholder vi effekterne af starthjælpsreformen alt efter, hvilke områder i Danmark flygtninge blev boligplaceret i. Og svaret var klart: Blev de placeret i områder med lav efterspørgsel efter arbejdskraft, var beskæftigelseseffekterne mindre, af kortere varighed og baseret på løsere ansættelsesforhold end i områder med høj efterspørgsel.
Anders Borup Christensen beskriver hvordan ”kæden hopper af, når [jeg] også fremhæver dagpengereformen fra 2010 som et eksempel på, at reformer kun virker i opsvingsperioder. (…) (A)t sige at den langsigtede virkning af arbejdsmarkedsreformer generelt er tæt knyttet til timingen ift. konjunkturer holder ikke.”
Vi er enige med Anders Borup Christensen i, at de seneste årtiers arbejdsmarkedsreformer har bidraget til en øget beskæftigelse. På den længere bane afhænger reformeffekterne ikke af konjunkturer. Men vores resultater indikerer, at reformer, der indføres på et tidspunkt med ugunstige beskæftigelsesvilkår, ikke nødvendigvis virker efter hensigten på den kortere bane.
Relaterede udgivelser
Vidensoverblik
Effekten af beskæftigelsesreformer afhænger af efterspørgslen efter arbejdskraft
Gå til vidensoverblikketForskningsrapport
Refugee Benefit Cuts
Gå til forskningsrapportenSeneste udgivelser indenfor samme velfærdsemne
Forskning
Debatindlæg
Kina presser – men tysk bilindustri har grund til optimisme
December 2024
Forskning
Analyse
Status for ukrainernes arbejdsmarkedsintegration
December 2024
Forskning
Forskningsrapport
De danske kommuners service og produktivitet 2009-21
December 2024
Forskning
Debatindlæg
Færre krav til mange ledige vil ikke skabe et stort beskæftigelsestab
November 2024