Mikrofinans i Malawi

Initiativ

ROCKWOOL Fonden støttede i perioden 2009-2013 gennemførelsen af et mikrofinansprojekt i Malawi implementeret af Folkekirkens Nødhjælp og en malawiansk NGO, SOLDEV. Indsatsen havde fokus på oprettelse af de såkaldte Village Savings and Loans Associations (VSLA) eller spare-låne-grupper i 46 landsbyer i det nordlige Malawi. Hver gruppe bestod af 15-25 personer, der i fællesskab sparede penge op ugentligt for at kunne låne dem ud blandt hinanden. Grupperne satte selv renten på lån og delte den ud som rente på opsparing. Spare-låne-grupperne modtog et intensivt uddannelsesforløb i opstartsfasen, men fik ellers ingen øvrig støtte, ej heller ekstern startkapital udefra.

Billede

Initiativet blev tilrettelagt, så det var muligt at gennemføre en kvantitativ effektevaluering. Baseret på et randomiseret design med tilfældigt udvalgte deltager- og kontrollandsbyer indeholder evalueringen robust dokumentation for effekten af spare-låne-grupper på en række udvalgte predefinerede mål, herunder fødevaresikkerhed og velstandsmål. Evalueringen er blandt de første på internationalt plan, der offentliggør resultater fra en effektevaluering af spare-låne-grupper gennemført som et randomiseret forsøg.

Hvad nu?

 

Projektet blev afsluttet i 2013 i ROCKWOOL Fondens regi. Projektet har gennemgået en effektevaluering. Se resultaterne og find vores viden nedenfor.