Udsatte borgere dør oftere af fortvivlelsesdødsfald
Eksternt bedømt
Nyt studie viser, at udsatte danskere oftere dør af selvmord, overdosis af stoffer og alkoholrelaterede sygdomme.
I Danmark dør der årligt ca. 1.600 danskere som følge af selvmord, overdosis af stoffer og alkoholrelaterede sygdomme[1]– det der i USA kaldes for deaths of despair, og som vi på dansk kan kalde fortvivlelsesdødsfald. Det er ikke dødsfald, der sker på grund af alderdom, eller fordi man er uheldig. I stedet afspejler de et liv levet med en lang række risikofaktorer og risikobetonet adfærd. Ny forskning fra ROCKWOOL Fonden viser, at langt de fleste af disse dødsfald – ca. en fjerdedel – sker for mænd i alderen 45-64 år. Kvinder i samme aldersgruppe står for under 1/8 af disse dødsfald.
Samtidig er det især mænd, som i forvejen er udsatte, som oplever disse dødsfald: Blandt mænd i aldersgruppen, som modtager mest kontanthjælp, som oftest indlægges på hospitalet, eller som oftest modtager en fængselsdom, er risikoen for at dø af selvmord, overdosis af stoffer og alkoholrelaterede sygdomme mellem 6 og 13 gange så høj som blandt øvrige mænd i samme aldersgruppe. Risikoen for denne type af dødsfald er altså langt større blandt borgere, som allerede er kendt af og får hjælp af velfærdsstaten.
Kilde: Egne beregninger baseret på tal fra Danmarks Statistik.
Kilde: Egne beregninger baseret på tal fra Danmarks Statistik.
De udsatte mænd er dog ikke alene om at opleve denne type dødsfald. Der gør sig noget særligt gældende for kvinder i udsatte positioner: Hvor udsatte mænd har op til 13 gange større risiko for at dø af fortvivlelse sammenlignet med ikke-udsatte mænd, så er udsatte kvinders risiko op mod 32 gange større end ikke-udsatte kvinders.
Der er hermed større forskel mellem udsatte og ikke-udsatte kvinder end mellem udsatte og ikke-udsatte mænd. Kvinderne – udsatte som ikke udsatte – har dog samlet set lavere risiko for at dø end mænd i de belyste aldersgrupper.
Fakta om studiet
Resultaterne fra studiet er baseret på registerdata fra Danmarks Statistik og Statistics New Zealand, der i alt omfatter ca. 4 millioner individer – 1,5 millioner fra New Zealand og 2,5 millioner fra Danmark. Det er dog udelukkende resultaterne fra Danmark, som fremhæves i dette vidensoverblik.
Studiets udgangspunkt er den stigning, vi har set over en årrække i USA i omfanget af deaths of despair – eller fortvivlelsesdødsfald, som vi har valgt at oversætte det til her. Fænomenet ses især blandt hvide faglærte og ufaglærte arbejdere og kobles til stigende jobusikkerhed og arbejdsløshed, der i kombination med det manglende sociale sikkerhedsnet i USA fører til dårligt mentalt helbred og til en erosion af sociale fællesskaber og herigennem til deaths of despair. Den danske og den newzealandske velfærdsstat er forskellige, men i begge tilfælde mere udbygget og omfattende end den amerikanske, og et af studiets formål var at undersøge, om der var forskel på sammenhængen mellem udsathed og risikoen for fortvivlelsesdødsfald i de to velfærdsstater.
I studiet bestemmer vi udsathed gennem omfanget af kontakter til velfærdsstaten: Udsatte individer er dem, der ligger i top 5 procent med hensyn til modtagelse af kontanthjælp og førtidspension, det er dem, der ligger i top 5 procent med hensyn til indlæggelser i hospitalsvæsenet, og i top 5 procent med hensyn til antallet af domme modtaget ved domstolen.
Vi definerer fortvivlelsesdødsfald på baggrund af registreringer i dødsårsagsregisteret og inkluderer dødsfald, som skyldes selvmord, overdosis og alkohol. Vi beregner herefter forskelle i sandsynligheden for at dø af fortvivlelse blandt individer, der er udsatte, og individer, der ikke er udsatte.
Note:
[1] Egne beregninger baseret på tal fra Danmarks Statistik.
Relaterede udgivelser
Forskningsrapport
Suicides, drug poisonings, and alcohol-related deaths cluster with health and social disadvantage in 4.1 million citizens from two nations
Gå til forskningsrapportenPodcast
Sårbare mænd og fortvivlelsesdødsfald
Gå til podcastenSeneste udgivelser indenfor samme velfærdsemne
Forskning
Debatindlæg
Professoren nåede lige netop at fortælle om sin forskning om deleordninger efter skilsmisse, inden de første reaktioner tikkede ind
Januar 2025
Forskning
Vidensoverblik
Mange flere +80-årige får ikke sundhedsbudgettet til at eksplodere – men ældrepleje bliver dyrt for kommunerne
Januar 2025
Forskning
Debatindlæg
Et København for alle?
Januar 2025
Forskning
Forskningsrapport
Parental Union Dissolution and Children’s Emotional and Behavioral Problems: Addressing Selection and Considering the Role of Post-Dissolution Living Arrangements
Januar 2025