Næsten hver tredje ledig søger kun efter job de ikke har erfaring med
Eksternt bedømt
Ud af 60.000 ledige, der søgte nyt job, var det kun hver tredje, der udelukkende rettede deres jobsøgning mod job på områder, de havde relevant, tidligere erfaring med. Omvendt søgte en tredjedel kun efter job, de ingen erfaring havde med. Selv om dem uden erfaring søgte efter job på områder, hvor der var mange jobåbninger, havde de alligevel sværest ved at få job. Og hvis de fik det, endte de med en relativ lav indkomst.
Forskere bag udgivelsen Steffen Altmann, Robert Mahlstedt, Malte Jacob Rattenborg and Alexander Sebald
Forskere fra Københavns Universitet, CBS og Universitetet i Würzburg har med støtte fra ROCKWOOL Fonden dykket ned i 60.000 arbejdsløse danskeres jobsøgning og deres CV for at afdække, hvor de rettede deres ansøgninger hen og deres efterfølgende succes med det.
I runde tal fordelte gruppen sig med en tredjedel, der kun søgte job inden for områder, de havde tidligere, relevant erfaring inden for. En tredjedel gjorde det stik modsatte, og søgte kun inden for områder, de ingen tidligere erfaring havde med. Den sidste tredjedel miksede deres ansøgninger, så de både søgte efter job de havde erfaring med og ikke havde erfaring med.
Alle tre grupper af ledige var tro mod deres jobsøgnings-strategi hele vejen gennem deres ledighedsperiode. Således vedblev fx den gruppe, der udelukkende søgte efter job, de ikke havde erfaring med at søge den slags job både 3, 6, 9 og 12 måneder efter de blev arbejdsløse.
Resultaterne af jobsøgningen var, at ledige, der fokuserede på erhverv, de ikke havde professionel erfaring med, generelt klarede sig dårligere end de andre grupper. Ledige, der søgte uden for deres erfaringsområde, havde den laveste beskæftigelsessucces og – hvis de fik job – de laveste indkomstniveauer. Det til trods for, at de ofte søgte inden for områder med mange jobåbninger og lav risiko for at blive overfløddiggjort af robotter og anden automatisering.
Hvorfor søger de så jobs uden at have erfaring?
Det kan virke besynderligt, at mange søger job i en helt ny branche, når det tilsyneladende giver dårligere resultater. Forskerne peger på flere mulige årsager. For det første kan nogle jobsøgende måske fejlvurdere, hvor stor betydning erfaring har for at få et nyt job. Eller selvom de ved, at deres chancer er mindre på kort sigt, håber de måske, at det vil betale sig i længden, hvis de kan skifte til et job med højere løn og bedre muligheder.
Desuden viser undersøgelsen, at personer, der tidligere har haft lavtlønnede jobs, ofte søger over i andre brancher, hvor lønnen er højere – selvom de mangler erfaring. De håber på bedre fremtidsudsigter, men i praksis viser det sig, at det kan være svært at opnå den samme beskæftigelse og løn som dem, der søger inden for de brancher, de har erfaring med.
Hvad betyder det for arbejdsmarkedet?
Undersøgelsen giver vigtige input til, hvordan vi kan forbedre jobsøgningsrådgivning og -støtte. Mange ledige kunne sandsynligvis have gavn af bedre vejledning om, hvilke brancher de skal fokusere på. I stedet for at søge bredt bør man måske hjælpe dem med at finde job, hvor deres erfaring kommer til sin ret.
Det er især vigtigt, fordi undersøgelsen også viser, at jobsøgende, der retter deres opmærksomhed mod brancher, de kender, typisk får hurtigere job og højere løn end dem, der prøver kræfter med noget helt nyt. Arbejdsløse, der skifter branche, står ofte med lavere indtægter og færre timer på arbejdsmarkedet – i hvert fald i de første år.
Relaterede udgivelser
Forskningsrapport
Which Occupations do Unemployed Workers Target? Insights from Online Job Search Profiles
Gå til forskningsrapportenSeneste udgivelser indenfor samme velfærdsemne
Forskning
Vidensoverblik
Næsten hver tredje ledig søger kun efter job de ikke har erfaring med
Januar 2025
Forskning
Forskningsrapport
Which Occupations do Unemployed Workers Target? Insights from Online Job Search Profiles
Januar 2025
Forskning
Debatindlæg
Kina presser – men tysk bilindustri har grund til optimisme
December 2024
Forskning
Analyse
Status for ukrainernes arbejdsmarkedsintegration
December 2024