Halvdelen af unge med belastet barndom får ingen ungdomsuddannelse
Eksternt bedømt
Halvdelen af unge, der er vokset op med alvorlige sociale belastninger i barndommen, færdiggør aldrig en ungdomsuddannelse. Og netop disse unge er i særlig stor risiko for senere langtidsbrug af sociale ydelser, viser nyt forskningsstudie.
Forskere bag udgivelsen: Signe Kær Bennetsen, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet, Bertina Kreshpaj, postdoc. Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet, Signe Hald Andersen, interventionschef og forskningsprofessor, ROCKWOOL Fonden, Tjeerd Rudmer De Vries, postdoc. Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet, Karsten Thielen, læge og Ph.D i folkesundhedsvidenskab, Holbæk Universitetshospital og Københavns Universitet, Theis Lange, professor og leder, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet Naja Hulvej Rod, professor i folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet, Leonie K Elsenburg, adjunkt Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet
Tidligere forskningsstudier[2] viser, at mange af disse børn og unge klarer sig fagligt dårligt i grundskolen, og at færre af dem færdiggør en ungdomsuddannelse.
Og andre studier[3] har vist, at personer uden en ungdomsuddannelse i højere grad har lange perioder med arbejdsløshed og brug af sociale ydelser, når de er voksne.
I det nye studie kobler forskere for første gang de tre komponenter: Sociale belastninger i barndommen, manglende ungdomsuddannelse og senere brug af sociale ydelser i voksenlivet.
Med registerdata fra over 370.000 personer født mellem 1980 og 1987 analyserer forskere fra Københavns Universitet og ROCKWOOL Fonden, i hvor høj grad forskelle i uddannelsesmønstre blandt unge, der er vokset op med sociale belastninger i barndommen, hænger sammen med senere langvarig brug af sociale ydelser.
1) https://rockwoolfonden.dk/udgivelser/en-svaer-barndom-kan-traekke-spor-langt-ind-i-voksenlivet/
2) Adverse childhood experiences and disability pension in early midlife: results from a Swedish National Cohort Study | European Journal of Public Health | Oxford Academic Adverse childhood experiences: retrospective study to determine their impact on adult health behaviours and health outcomes in a UK population – PubMed
3) Negative Life Events in Childhood as Risk Indicators of Labour Market Participation in Young Adulthood: A Prospective Birth Cohort Study | PLOS One Relationship between adverse childhood experiences and unemployment among adults from five U.S. states – PubMed
Mange uden uddannelse og mange på sociale ydelser
Med det nye forskningsstudie kortlægger forskerne, at 50% af de unge, der er vokset op med betydelige belastninger, ikke færdiggør en ungdomsuddannelse inden de
fylder 30 år. Blandt unge, der er vokset op uden væsentlige belastninger, gælder det kun 9%.
Analysen viser også, at der i denne gruppe var godt 40%, som i 30-35-årsalderen modtog sociale ydelser i en længere periode.
Forskerne ser med andre ord både en stærk sammenhæng mellem en belastet barndom og manglende ungdomsuddannelse og også en sammenhæng mellem en belastet barndom og langvarig brug af sociale ydelser i det tidlige voksenliv.
Note: Af de 370.000 personer I studiet er ca. 3 % (de to søjler yderst til højre) vokset op med væsentlige belastninger som fx langvarig fattigdom kombineret med andre belastninger som dødsfald eller kritisk sygdom i den nære familie, eller andre forhold, der har belastet familien alvorligt. 50% af disse børn færdiggør ikke en ungdomsuddannelse inden de fylder 30 år. I samme gruppe, ser forskerne, at hele 41% får et langvarigt brug af sociale ydelser i det unge voksenliv (fra 30-35 år) Blandt personer, der er vokset op med få eller ingen væsentlige belastninger (venstre søjle) er det kun 9% der ikke færdiggør en ungdomsuddannelse før de fylder 30 og også 9%, der i det unge voksenliv får langvarig brug af sociale ydelser. Kilde: Egne beregninger på tal fra Danmarks Statistik.
Manglende ungdomsuddannelse kan være en del af forklaringen
Forskerne fandt desuden en særlig stor andel af unge med et langvarigt brug af sociale ydelser blandt de 50% i høj-belastnings-gruppen, som ikke havde en ungdomsuddannelse.
I den gruppe, der er vokset op med særligt mange og svære belastninger i barndommen, og som ikke fik en
ungdomsuddannelse, er det hele 64%, der i det unge voksenliv gør langvarig brug af sociale ydelser, mod kun 19% af dem, der færdiggjorde deres ungdomsuddannelse. (figur 2).
Resultaterne tyder på, at netop den manglende ungdomsuddannelse kan være en del af forklaringen på, at mange i denne gruppe i høj grad er afhængig af langvarig offentlig forsørgelse senere i livet.
Ungdomsuddannelser ikke tilfældigt fordelt
Da ungdomsuddannelser ikke fordeles tilfældigt i befolkningen, men er en vej, som de unge selv skal vælge, er det dog ikke tilfældigt, hvilke unge, der søger ind på og færdiggør en ungdomsuddannelse. Derfor kan forskerne ikke sige, at det er selve ungdomsuddannelsen, der gør forskellen – der kan også være personlige karakteristika på spil og andre forskelle i den enkelte unges og familiens ressourcer.
Men forskningsresultaterne giver vigtig viden til skoler, socialrådgivere og andre, som typisk kender til de belastninger, disse unge vokser op med. Resultaterne hjælper nemlig til at identificere, hvilke børn og unge, der har særlig stor risiko for langvarig brug af sociale ydelser senere i livet, og det kan hjælpe de fagprofessionelle omkring børnene med at prioritere deres indsatser og sætte ind overfor de mest sårbare grupper.
Kortlægger tre typer barndomsbelastninger
I arbejdet med dette studie, tog forskerne udgangspunkt i tre typer af sociale belastninger i barndommen:
- Materielle afsavn (relativ fattigdom eller forældres langvarige arbejdsløshed).
- Alvorlig sygdom eller dødsfald i den nære familie.
- Belastninger for familiedynamikken (forældres alkohol- eller stofmisbrug, skilsmisse, psykisk sygdom i familien eller anbringelse udenfor hjemmet).
Ved hjælp en statistisk model blev alle børn inddelt i 5 grupper baseret på deres oplevelser med disse 3 typer af belastninger fra de var 0-16 år. Det er typen af belastninger samt mængden af de samlede belastninger, der afgør hvilken kategori, børnene tildeles:
- Lav belastning: 49% oplevede få eller ingen belastninger gennem barndommen.
- Materielle afsavn i tidlig barndom: 20 % oplevede materielle afsavn indtil 5-årsalderen – f.eks. relativ fattigdom eller forældres langvarige arbejdsløshed.
- Vedvarende materielle afsavn: 20 % oplevede materielle afsavn gennem hele barndommen.
- Tab eller risiko for tab: 7 % oplevede alvorlig somatisk sygdom eller dødsfald i den nære familie (søskende eller forældre).
- Høj belastning: 3 % oplevede et højt og stigende antal af alle tre typer af belastninger gennem hele barndommen.
Forskerne kortlagde, hvor stor en andel af personer i hver gruppe, der har færdiggjort en ungdomsuddannelse, når de fylder 30 år. Derudover undersøgte de, i hvilken grad disse forskelle hænger sammen med en senere forhøjet risiko for at blive langvarigt offentligt forsørget i grupper, der er vokset op med belastninger.
Langvarig offentlig forsørgelse er her defineret som modtagelse af sociale ydelser – såsom kontanthjælp, dagpenge eller førtidspension – i mere end 52 uger i træk i alderen 30-35 år.
Mere udsatte end andre unge uden ungdomsuddannelse
I forskningsstudiet her undersøger forskerne også, om personer uden ungdomsuddannelse, som er vokset op med belastninger, i højere grad modtager sociale ydelser i lange perioder end personer uden ungdomsuddannelse, som ikke er vokset op med sociale belastninger. Og resultaterne peger på, at det har de.
Udregningerne bygger en række statistiske antagelser. Forskerne kan derfor ikke med sikkerhed sige, hvor præcist dette skøn er, men også dette resultat peger på, at der blandt børn, der er vokset op med sociale belastninger, er en stærk sammenhæng mellem ungdomsuddannelse og senere brug af sociale ydelser.
I gruppen, som er vokset op med væsentlige belastninger, var der som nævnt godt 40% som i voksenlivet fik et langvarigt forbrug af sociale ydelser. (omtrent fire gange så mange sammenlignet med lavbelastningsgruppen).
Kortlægger mekanismer bag selvforsørgelse
Analysens resultater indikerer, at en betydelig del af denne overrepræsentation kan forklares med, at det for personer, som er vokset op med betydelige belastninger, kan være særlig kritisk ikke at have færdiggjort en ungdomsuddannelse:
Mange, som er vokset op med alvorlige belastninger, har fx også flere helbredsproblemer og er i højere grad dømt for kriminalitet, end resten af befolkningen, som forskergruppens tidligere resultater viser.
Det er faktorer, som kan gøre det ekstra svært at få og beholde et arbejde – oveni de job-begrænsninger, som den manglende ungdomsuddannelse medfører – og personer i denne gruppe kan derfor mangle det netværk, som et liv med arbejde kan give. Dette kan være medvirkende til flere og længere perioder med ledighed.
Forskningsstudiet her giver mulighed for at forstå de mekanismer, der bidrager til, at nogle børn og unge som voksne er i særlig stor risiko for længerevarende brug af sociale ydelser.
Resultaterne peger på, at der både menneskeligt og fra et samfundsøkonomisk perspektiv kan være langsigtede gevinster forbundet med at støtte børn i udsatte positioner til at færdiggøre en ungdomsuddannelse. Det kan reducere antallet af elever, der forlader skolen tidligt og skabe rammerne for, at flere bliver selvforsørgende i voksenlivet.
Forskningen bag
Signe Kær Bennetsen, Institut for Folkesundhedsvidenskab,
Københavns Universitet, Bertina Kreshpaj, postdoc. Institut
for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet, Signe
Hald Andersen, interventionschef og forskningsprofessor,
ROCKWOOL Fonden, Tjeerd Rudmer De Vries, postdoc.
Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet,
Karsten Thielen, læge og Ph.D i folkesundhedsvidenskab,
Holbæk Universitetshospital og Københavns Universitet, Theis
Lange, professor og leder, Institut for Folkesundhedsvidenskab,
Københavns Universitet Naja Hulvej Rod, professor i
folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet, Leonie
K Elsenburg, adjunkt Institut for Folkesundhedsvidenskab,
Københavns Universitet (2025).
Childhood adversity, early school leaving and long-term social
benefit use: a longitudinal mediation analysis of a population-wide
study – ScienceDirect. ROCKWOOLFondens Forskningsenhed,
Study paper No. 246
Relaterede udgivelser

Forskningsrapport
Childhood adversity, early school leaving and long-term social benefit use: A longitudinal mediation analysis of a population-wide study
Gå til forskningsrapporten
Podcast
Når udsathed går i arv – hvem er velfærdsstatens storbrugere?
Gå til podcastenSeneste udgivelser indenfor samme velfærdsemne

Vidensoverblik
Halvdelen af unge med belastet barndom får ingen ungdomsuddannelse
Juli 2025

Podcast
Derfor stiger pigers karakterer mere end drengenes
Juli 2025

Vidensoverblik
Dansk tillid kan have sparet liv og milliarder under COVID-19 pandemien
Juli 2025

Forskningsrapport
A New Approach to Multidimensional Ordinal Welfare Measurement: Country and Urban Level Evidence
Juli 2025