Forslag om håndværkerfradrag bider ikke på sort arbejde
Skrevet af Peer Ebbesen Skov, seniorforsker, Rockwool Fonden.
Dette indlæg blev bragt i Børsen 10. sep. 2024 KL. 21.30
På årets næstsidste sommerdag kom regeringen med sit udspil til finansloven for 2025. Et af elementerne er en gammel kending: bolig-job-ordningen eller håndværker- og servicefradrag. Håndværkerfradraget, som blev indført i 2011 og afskaffet i 2021, er altså nu ved at genopstå. Prisen er op mod 400 mio. skattekroner årligt.
I 2011 blev fradraget blandt andet indført for at sænke omfanget af sort arbejde. Mekanismen er jo umiddelbart enkel: et tilskud til f.eks. hvide momsbelagte håndværksydelser kan alt andet lige gøre det billigere for forbrugeren at købe dem, og dermed kan de bedre konkurrere med de sorte håndværksydelser.
Men lad mig afsløre allerede nu: Det vil ikke have en effekt, hvis det går, som vi tidligere har erfaret. Det viser forskningen fra flere kilder.
Ganske vist kan en billigere pris resultere i flere efterspurgte hvide håndværkstimer. Men den øgede efterspørgsel erstatter ikke nødvendigvis sort arbejde. Den kan også komme fra gør-det-selv-arbejde eller fra opgaver, der ikke blev udført før.
Rockwool Fonden har siden starten af 1990’erne løbende analyseret omfanget af sort arbejde. Perioden indeholder flere eksempler på tilskudsordninger såsom hjemmeserviceordningen i 1994 og bolig-job-ordningen i 2011. Fælles for begge ordninger var, at de blev introduceret for b.la. at reducere sort arbejde.
Både Det Økonomiske Råd og Rockwool Fonden har undersøgt, om der var nedgang i mængden af sort arbejde inden for de områder, der kunne få tilskud. Det skete ikke. Andelen af sort tømrerarbejde og rengøringsydelser var uændret i forhold til andre sorte ydelser. Når vi sammenlignede niveauet af sort arbejde for personer, der arbejdede inden for tilskudsberettigede brancher, med personer uden for, så vi en ensartet udvikling i omfanget af sort arbejde.
Målrettede skattelettelser som håndværkerfradraget har historisk set været begrundet med tre formål: at understøtte konjunkturerne, erstatte hjemmeproduktion med lønnet arbejde samt reducere sort arbejde. Men der er altså ikke meget, som tyder på, at sådanne skattelettelser har reduceret omfanget af sort arbejde i Danmark.
Relevante medarbejdere
Seneste udgivelser indenfor samme velfærdsemne
Forskning
Debatindlæg
Kina presser – men tysk bilindustri har grund til optimisme
December 2024
Forskning
Analyse
Status for ukrainernes arbejdsmarkedsintegration
December 2024
Forskning
Forskningsrapport
De danske kommuners service og produktivitet 2009-21
December 2024
Forskning
Debatindlæg
Færre krav til mange ledige vil ikke skabe et stort beskæftigelsestab
November 2024