For mange unge er mistrivsel noget, der kommer og går

Vidensoverblik

August 2024

task_alt

Eksternt bedømt

Mange unge mistrives, men mistrivsel ser for mange ud til at være en forbigående tilstand. Det viser foreløbige resultater fra en spørgeundersøgelse blandt 133 unge, gennemført af forskere ved ROCKWOOL Fonden. Undersøgelsen er en del af et pilotstudie, og selvom de unge, der har besvaret forskernes spørgsmål, ikke er fuldt ud repræsentative for alle unge i Danmark, så er resultaterne et signal om, at vi bør se og forstå mistrivsel på en mere nuanceret måde, end vi gør i dag, lyder det fra forskerne.

Forskerne bag undersøgelsen: Anne Sofie Tegner Anker, Signe Hald Andersen og Line Hjort Andersen, ROCKWOOL Fonden. Dele af undersøgelsen er lavet i samarbejde med Hejdi Gamst-Jensen, Rigshospitalet, Juliette Tavenier, Hvidovre Hospital og Line Jee Hartmann Rasmussen, Hvidovre Hospital og Duke University

Mange unge mistrives. Det kan både forældre, lærere og undervisere på uddannelserne og forskere skrive under på. I de senere år har talrige nyheder og undersøgelser rapporteret om, at mellem en tredjedel og halvdelen af alle unge er i mistrivsel.

Men et nyt pilotstudie fra ROCKWOOL Fonden viser, at der er væsentlige udsving i de unges trivsel, når man følger de samme unge over en 3-måneders periode.

Faktisk viser resultaterne, at mistrivsel for langt de fleste unge er en forbigående tilstand – eller at graden af mistrivsel svinger meget. Dermed er det en relativt lille del af de unge (ca. 7 %), der konsistent viser tegn på mistrivsel hen over perioden.

Forskere fra ROCKWOOL Fonden har i pilotprojektet “Unges velbefindende ved overgangen til voksenlivet” undersøgt unges mistrivsel fra flere forskellige vinkler – både over tid og på tværs af forskellige trivselsindikatorer. Det har de gjort via en spørgeundersøgelse blandt 175 18-årige fra forskellige uddannelsesinstitutioner i Hovedstadsområdet.

De unge har besvaret 14 spørgsmål om deres trivsel, og spørgsmålene er gentaget hver 14. dag i en periode på 3 måneder. 133 unge har besvaret spørgsmålene minimum tre gange, og det er resultatet af denne del af undersøgelsen, som viser, at der er stor udskiftning i gruppen af unge, hvis besvarelser angiver, at de mistrives.

Billede

Forskerne har spurgt til fem forskellige trivselsindikatorer: Stress, ensomhed, mental trivsel, livstilfredshed og selvvurderet helbred.

Og her er der 28 % af de unge, som første måling tilhører gruppen med dårlig mental trivsel. Men netop disse unge vil gennemsnit kun lande i gruppen ”dårlig mental trivsel” i ca. halvdelen af de efterfølgende målinger, hvor forskerne stiller samme sæt spørgsmål.

En fjerdedel af disse unge scorer kontinuerligt højt på dårlig mental trivsel i alle undersøgelsens seks målinger. Det svarer til, at 7 % af den samlede gruppe unge konsistent rapporterer dårlig mental trivsel, hvilket indikerer, at mistrivsel langt fra er en permanent tilstand for en stor gruppe unge.

Unges mistrivsel ser altså ud til at være en tilstand, der for mange kommer og går, og forskerne er nu ved at planlægge det endelige forskningsstudie, som vil omfatte en langt større og mere repræsentativ gruppe af unge. Forskernes mål er at kortlægge flere nuancer om udviklingen af unges trivsel.

Det er nemlig afgørende med mere viden om dette, når vi som samfund skal forstå unges mistrivsel og finde metoder til og bruge ressourcer på at mindske den – især for de 7 %. som ser ud til at mistrives kontinuerligt over en længere periode.

Fakta om undersøgelsen

“Within-individual variability in well- being among late adolescents”

 

• Studiet er en del af et pilot-projekt, der indsamler en række forskellige indikatorer for unges velbefindende over en længere periode

• I pilot-projektet gentages samme spørgsmål omkring unges velbefindende hver 14. dag gennem tre måneder. Spørgsmålene omhandler livstilfredshed, mental trivsel, stress, ensomhed, og selvvurderet helbred

• I studiet indgår spørgeskemabesvarelserne fra 133 unge, der har svaret minimum tre gange på spørgeskemaerne om velbefindende

• Data er indsamlet i slutningen af 2022 og tre måneder frem

• Deltagerne var 18-årige, der på tidspunktet for dataindsamlingen gik på en række ungdomsuddannelser i Hovedstadsområdet. Deltagerne er derfor ikke repræsentative for alle unge i Danmark.

• Studiet er en del af pilot-projektet ”Unges velbefinde ved overgangen til voksenlivet” hvori i alt 175 unge på ungdomsuddannelser i hovedstadsområdet deltog.

Ingen sammenhæng mellem biomarkører og unges mistrivsel

 

Kan unges mistrivsel måles i blodprøver? Det spørgsmål ønskede forskere fra ROCKWOOL Fonden at få besvaret. 123 unge lagde arm til blodprøver og fik målt deres BMI og besvarede spørgsmål om deres trivsel. Men de unges blodprøver og andre biomarkører afslørede ikke deres mentale mistrivsel.

Som en del af pilot-forskningsprojektet ”Unges velbefindende ved overgangen til voksenlivet” ønskede forskerne fra ROCKWOOL Fonden at undersøge, om de kunne påvise en sammenhæng mellem unges selv-rapporterede velbefindende og den unges aktuelle fysiologiske belastning. Med hjælp fra 123 unge, som i 2022 gik på en ungdomsuddannelse i hovedstadsområdet, undersøgte forskerne derfor både de unges selvrapporterede trivsel og deres såkaldte allostatiske belastning, der blandt andet kan måles via blodprøver, BMI og blodtryk. Undersøgelserne blev udført i samarbejde med forskere fra Hvidovre Hospital og Rigshospitalet.

Stress kan måles i kroppen

Allostatisk belastning er et udtryk for hvordan gentagen eller kronisk stress sætter sig i kroppen, og fører til vedvarende ændringer i kognitive og ikke-kognitive funktioner, immunforsvaret mv. Belastningen opgøres ved at sammenveje biomarkører fra de biologiske systemer, der er involveret i eller påvirkes af kroppens stressrespons. I beregningen af allostatisk belastning indgår f.eks. kortisol, kolesterol, blodsukker, blodtryk, BMI og forskellige inflammationsmarkører.

I pilotprojektet her kunne forskerne dog ikke dokumentere en sammenhæng mellem de unges selvrapporterede trivsel (som angivet af de unge selv i spørgeskemaerne) og den allostatiske belastning.

Det gælder både med hensyn til livstilfredshed, mental trivsel, ensomhed, selvvurderet helbred og stress, som er de trivselsindikatorer, der indgår i spørgeskemaet. Biomarkørerne fra de unge, der scorer dårligst på spørgeskemaernes trivselsindikatorer, skiller sig altså ikke systematisk ud fra de unge, der rapporterer, at de trives godt. Forskerne kunne dermed ikke finde tegn på, at de unges mistrivsel også manifestererede sig fysiologisk.

Forskningsstudiet er en del af en pilotundersøgelse, der undersøger unges velbefindende ved overgangen til voksenlivet – og særligt stabiliteten i deres velbefindende over tid og på tværs af indikatorer (her både selv-rapporterede og fysiologiske indikatorer).

Med undersøgelserne af de unges blod, BMI, livvidde, og blodtryk ønskede forskerne også at undersøge, om de unge, der selv rapporterer at mistrives, har biomarkører, der indikerer latente helbredsproblemer, der evt. kan forværres med alderen.

Forventede at se en sammenhæng

En del af begrundelsen for at undersøge allostatisk belastning hos de unge i pilotstudiet er, at stress – og især kronisk eller gentagen stress – slider på en række af kroppens systemer (det metabolske, det kardiovaskulære, det neuroendokrine og immunsystemet) og bringer kroppens stress-respons ud af balance (f.eks. ved at nedbringe en persons stress-tærskel).

Derfor forventede forskerne at se en vis sammenhæng mellem selv-rapporteret velbefindende og den allostatiske belastning, der kunne måles gennem blodprøverne mv.

Selvom forskerne ikke kan påvise denne sammenhæng, har de fået ny viden, som de kan bruge i den videre forskning. Pilotundersøgelsen involverede nemlig en mindre og ikke-repræsentativ gruppe af unge – der i gennemsnit kommer fra relativt ressourcestærke hjem, og den manglende sammenhæng mellem biomarkører og selvrapporteret trivsel kan indikere, at der er trods alt, er begrænset variation i disse unges allostatiske belastning, selvom de rapporterer store forskelle i trivsel. Der er forsat kun få studier, der har undersøgt sammenhængen mellem unge menneskers allostatiske belastning og deres selvrapporterede mentale velbefindende – og særligt blandt relativt ressourcestærke unge.

Fakta om pilot-studiet:

“Overlap in Self-reported Measures of Poor Well-being and Biomarkers among Danish Students”

 

• I studiet indgår biomarkører og spørgeskemabesvarelser fra 123 unge på ungdomsuddannelser i hovedstadsområdet

• Biomarkørerne (hvoraf nogle af målt via blodprøver) er brugt til at beregne et samlet mål for fysiologiske belastning (allostatisk belastning)

• Blodprøverne er blandt andet analyseret for kortisol, kolesterol, blodsukker og forskellige inflammationsmarkører. Desuden indgår måling af BMI, livvidde og blodtryk også i beregningen af allostatisk belastning. I alt indgik 13 biomarkører i beregningen af allostatisk belastning.

• Spørgeskemaet inkluderer følgende mål for trivsel/velbefindende: livstilfredshed, mental trivsel, stress, ensomhed og selvvurderet helbred

• Data indsamlet i slutningen af 2022

• Alle deltagerne har afgivet informeret samtykke. Undersøgelsen og procedurerne for dataindsamlingen er godkendt af Videnskabsetisk komité

• Deltagerne i undersøgelsen, var 18-årige, der på tidspunktet for dataindsamlingen gik på en række ungdomsuddannelser i Hovedstadsområdet. Deltagerne er derfor ikke repræsentative for alle unge i Danmark.

• Forskningen er en del af forskningsprojektet ”Unges velbefinde ved overgangen til voksenlivet” hvori 175 unge på ungdomsuddannelser i hovedstadsområdet deltog.

Relaterede udgivelser

Forskningsrapport

Forskningsrapport

Within-individual variability in well-being among late adolescents

Gå til forskningsrapporten
Forskningsrapport

Forskningsrapport

Well-being and disadvantages experienced in late adolescence

Gå til forskningsrapporten
Forskningsrapport

Forskningsrapport

Overlap in self-reported measures of poor well-being and biomarkers among danish students

Gå til forskningsrapporten
podcast

Podcast

Unges mistrivsel

Gå til podcasten