Dansk tillid kan have sparet liv og milliarder under COVID-19 pandemien
Eksternt bedømt
Lande med høj tillid, som fx Danmark, havde typisk færre COVID-19 dødsfald end lande med lavere tillid. Analysen peger på, at forskellen i tillidsniveau kan være forbundet med forskelle i dødelighed og økonomiske tab under pandemien.
Forsker bag udgivelsen Karsten Albæk
I 2020 og 2021 rasede COVID-19 pandemien over hele kloden. Allerede fra udbruddets start kunne man konstatere, at der var meget stor forskel på dødeligheden verden over – men også stor forskel selv inden for de europæiske lande, der ellers minder mere om hinanden. Et studie baseret på data for 42 europæiske lande kan nu konkludere, at lande med høj tillid generelt havde lavere dødelighed i forbindelse med COVID-19 end lande med lav tillid.
Resultaterne viser overordnet set, at når graden af tillid i et land stiger med 19 procentpoint – hvilket svarer til forskellen i tillid mellem Storbritannien og Schweiz – så modsvares det af et fald i de COVID-19 relaterede dødsfald på 43%. Det svarer til 588 færre dødsfald per 1 mio. indbyggere. I Storbritanniens tilfælde betyder det altså, at hvis de havde haft et højere tillidsniveau i samfundet, som på niveau med fx Schweiz, så ville det svare til, at 40.000 færre briter var døde af COVID-19 i undersøgelsens periode.
Data stammer fra The European Values Study, der har spurgt ind til, om folk har tillid til andre i et land. Studiet ser på perioden fra starten af pandemien til 30. april 2021, og forskellene mellem landene kan altså ikke forklares med forskelle i udrulningen af – eller adgangen til – vacciner
Figur 1 viser resultaterne for samtlige lande i analysen. Danmark, hvor 74% af befolkningen angiver at have tillid til andre, ligger sammen med Finland og Norge meget højt på tillidsbarometeret samtidig med at de oplevede relativt få COVID-19 dødsfald per indbygger. I Storbritannien har 40% af befolkningen tillid til andre, og hvis danskernes tillid havde været lige så lav, svarer det til, at Danmark ville have oplevet 6.300 flere COVID-19 dødsfald, end det, der reelt skete.
Tillid hænger sammen med risikoen for dødsfald på to måder. Den ene måde går på, at høj tillid betyder at befolkningen i højere grad efterlever råd og anvisninger fra myndigheder og eksperter. Den anden måde går på at lande med høj tillid har højere produktivitet og større velstand. Mere tillidsfulde lande er simpelthen rigere. Og rigere lande har lavere dødelighed, fordi befolkningen typisk har et bedre helbred, der er råd til et mere effektivt sundhedsvæsen, og boligstandarden er højere, så færre bor sammen og kan smitte hinanden den vej.
Studiet viser, at hovedparten (60-90%) af forskellen i dødelighed mellem landene kan tilskrives forskelle i adfærd – altså forskellen i hvor høj grad befolkningen efterlever myndigheder og eksperters anbefalinger. Her spiller tillid til andre en afgørende rolle.

Økonomisk gevinst
Høj tillid og færre dødsfald hænger også sammen med en anden gevinst. Studiet viser nemlig, at jo større COVID-19 dødeligheden var i et land, jo lavere var den økonomiske aktivitet målt ved bruttonationalproduktet (BNP), se figur 2.
Resultaterne svarer til, at lande som Storbritannien og Danmark undgik et tab på ca. 13 mio. kr. for hvert COVID-19 dødsfald, der blev undgået.
Under epidemier reduceres kontakten mellem mennesker typisk – herunder kontakt hvor der finder økonomisk aktivitet sted. Det betyder, at kraftige epidemier – som COVID-19 – fører til lavere økonomisk aktivitet i et land, hvilket viser sig i et fald i BNP.
Den høje tillid blandt danskerne hænger altså ikke alene sammen med, at færre døde som følge af pandemien, men også med, at Danmark økonomisk set har klaret sig markant bedre end mange andre lande

Forskningen bag
Karsten Albæk (2025). The importance of generalized trust for
mortality and economic activity during the COVID-19 pandemic in
Europe. Journal of Public Health.
Seneste udgivelser indenfor samme velfærdsemne

Vidensoverblik
Dansk tillid kan have sparet liv og milliarder under COVID-19 pandemien
Juli 2025

Forskningsrapport
A New Approach to Multidimensional Ordinal Welfare Measurement: Country and Urban Level Evidence
Juli 2025

Podcast
Når udsathed går i arv – hvem er velfærdsstatens storbrugere?
Maj 2025

Vidensoverblik
Familien i dag: Kvinde + kvinde har samme chance for baby som kvinde + mand
Maj 2025