ROCKWOOL Fonden sætter fokus på livsvilkår for drenge og mænd
Siden sin begyndelse har ligestillingsdebatten og ligestillingsbestræbelserne af god grund handlet om områder, hvor kvinderne er dårligere stillet end mændene. I dag er Danmark det land i verden, hvor vi er kommet længst – hvor kvinderne har opnået det højeste niveau af ligestilling – målt ved FNs Gender Inequality Index.
Men bag kulisserne er der sket noget andet på ligestillingsfronten, som langt hen ad vejen er gået ubemærket hen. Mens kvinderne har overhalet mændene mht. uddannelsesopnåelse, løngabet langsomt reduceres, og der arbejdes ihærdigt på at få flere kvinder ind i STEM-fagene, taber mændene terræn, når det gælder social integration, familieliv og sundhed. Flere unge mænd har været anbragt som børn, flere er udsatte i den forstand, at de hverken er i arbejde eller uddannelse i starten af voksenlivet, og flere har begået kriminalitet. Færre mænd bliver forældre og færre er i faste parforhold. Mænd er mere syge end kvinder, de dør oftere af de sygdomme de får, og de dør i det hele taget tidligere end kvinderne.
Mange af disse problemstillinger er velkendte og ikke særligt overraskende – hvem hæfter sig fx ved, at unge mænd er mere kriminelle end unge kvinder? Det afgørende er, at det sjældent eller aldrig bliver diskuteret som en kønsproblematik, at vi ikke samlet set taler om disse udfordringer, som noget der hænger sammen med eller kan forklares med udgangspunkt i køn, og med de bredere vilkår, som drenge og mænd mødes af i dagens samfund.
For at skabe fokus på denne underbelyste problematik, afholdt ROCKWOOL Fonden onsdag den 30/10 2024 konferencen ”Hvorfor har pigerne og kvinderne overhalet drengene og mændene?” Her samlede og præsenterede vi en række danske og internationale perspektiver på problematikken.
Vores egen ph.d.-studerende Nadja Eifler indledte med resultater fra en analyse, der viser kønsforskelle fra vugge til grav – hvor kvinderne klarer sig signifikant bedre end mændene på 19 ud af 23 centrale parametre, som fx karakterer i folkeskolen, uddannelseslængde, kriminalitet, arbejdsløshed, og levealder.
Herefter fik vi besøg, online, af den prisvindende forsker og forfatter Richard Reeves, som gennem sit imponerende arbejde med og forskning i problematikken gennem en årrække, kunne koble de kønsspecifikke problemstillinger til den bredere samfundsudvikling, og han reflekterede over de forskelle og ligheder, der er mellem Danmark og USA. Richard Reeves afsluttede med at komme med en række bud på tiltag, der kan vende udviklingen og sikre, at kvindernes ligestilling ikke fremadrettet sker på bekostning af mændene.
I konferencens anden del vendte vi tilbage til Danmark, og her fortalte professor ved Aarhus Universitet, Dorthe Bleses, om kønsforskelle i sprogforståelse og sprogtilegnelse i vuggestue- og børnehaveårerne. Med udgangspunkt i sin egen forskning fortalte hun, hvordan forældre og pædagoger kan arbejde med at reducere disse forskelle. Dagen sluttede af med psykolog og forskningsleder ved Rigshospitalet Svend Aage Madsen, der fortalte om kønsforskelle ved livets afslutning – om hvordan mænd ikke blot er mere syge end kvinder, men også i højere grad dør af de sygdomme de får, og derfor dør tidligere end kvinder. Det er en problematik, der især gør sig gældende blandt udsatte, enlige mænd. Svend Aage Madsen sluttede af med en række bud på hvad vi kan gøre som samfund, for at sikre bedre vilkår for mændene, og øge både livskvalitet og levealder.
Udgivelser bag artiklen
Video
Konference: Kønsulighed fra vugge til grav
Gå til videoenSeneste udgivelser indenfor samme velfærdsemne
Forskning
Forskningsrapport
Efficiency in Danish Local Governments What Sets the Best Apart
November 2024
Forskning
Forskningsrapport
Service Delivery and Efficiency in Danish Local Governments A Comprehensive Approach
November 2024
Forskning
Forskningsrapport
The Impact of Local Government Services on House Prices
November 2024
Forskning
Forskningsrapport
Udviklingen i bedste praksis blandt danske kommuner 2009- 2021: TFP, frontskifte og catch-up
November 2024